onsdag 21 oktober 2009

Livet

Jag har kommit in i en period då jag tänker en del på vad som är viktigt i livet. Samhället i stort fokuserar mycket på jobb, att tjäna pengar så att man kan leva. Att man kan leva som samhällets normer förutsätter. Att bo bra, ha en, kanske två bilar, cyklar, fina saker, fina kläder, åka på utlandssemester etc, lite olika beroende på vart i Sverige man bor, är viktigt i livet...eller?


För min egen del skulle jag allra helst vilja vara hemmafru. Jag skulle älska att få vara hemma och pyssla, städa, fixa i trädgården, laga mat, göra egen müsli... ja, ni förstår poängen. Tänk att delvis gå tillbaka, säg hundra år i tiden, då det var en i familjen som arbetade utanför och en som arbetade inom hemmets ramar. Märk väl att jag menar inte att kvinnor ska gå hemma och män arbeta. Hade vi haft det så nu för tiden, förutsatt att pengarna man tjänade var värda mer och att man såg över sina konsumtionsvanor, hade vi kunnat "sänka arbetslösheten" enormt samt, vad jag tror, öka välbefinnandet avsevärt.


Jag upplever att trenden går åt rätt håll. Allt fler och fler gör status i att jobba mindre, göra mer hemma och tillbringa mer tid med familjen, men jag tycker ändå att vi ligger långt efter. Tyvärr är väl risken att om ovanstående scenario blir verklighet, då kommer ny arbetsvillig arbetskraft från ex Asien och "presterar mycket bättre" än oss...

Det är en riktigt knivig fråga det här och jag har inget riktigt bra förslag på lösning, men hur många där ute tycker egentligen att det är schysst att jobba 8 timmar om dagen (+ 1h transport och + 1h lunch)? Jobba 10, sova 8, leva 6?

3 kommentarer:

 1. nej det är knivigt..för samtidigt som det ser ut nu så KOSTAR det att vara hemma, laga eget, fixa hemma, ALLT kostar...suck om det ska funka måste priserna också sjunka.. Nu verkar ju trenden vara att man ska vara hemma men ändå ha pengar?!? Unna sig och barnen saker..hm hur ska man göra?

  SvaraRadera
 2. Nä, inte kan man bara jobba 8 timmar. Men det är ju därför man har ett extra jobb också.

  P&K

  SvaraRadera
 3. Vi har ju haft 10 timmars arbetstid en gång i tiden, och det var en smärre revolution när facket blev så starkt att tiden gick ned till våra 8. Det finns politiska idéer (har funnits länge, folk har nästan gett upp nu) om 6 timmars arbetsdag som standard - för allas b'ästa, både individerna, familjernas möjlighet att funkera, minskad belastning på vård och omsorg i och med det osv. Det är inte en helt tokig tanke, samtidigt som kostnaderna för den reformen (som ju skulle ske med bibehållen lön) sannolikt överstiger vinsterna man får i reda pengar.

  SvaraRadera

Din åsikt är också viktigt!